Meer dan alleen gitaarles

Resultaten uit wetenschappelijke onderzoeken tonen positieve effecten op ons mensen wanneer we op welke wijze dan ook in aanraking komen met muziek. Zo is onder andere aangetoond dat muziek maken; schoolprestaties bevordert, maar ook concentratieproblemen en sociaalgedrag kan verbeteren. Bovendien stimuleert het de intelligentie en bevordert het integratie.

Muziek maken is dus niet alleen super leuk, maar ook goed voor ons! Ook binnen de psychologie wordt steeds vaker, muziek als therapiemiddel gebruikt. Waarom? Omdat muziek spreekt en hetgeen verteld wat soms niet in woorden is uit te drukken.

In mijn gitaarlespraktijk zie ik hoe mijn leerlingen opbloeien van de muziek, die ze zelf mogen maken. Leerlingen komen vaak na een lange dag school of werk ontspanning zoeken op de gitaarles. Hoewel ik de persoon achter de gitaar net zo belangrijk vind als de muziek die ze maken, hoef ik meestal niet te vragen hoe hun dag was. Dit is namelijk terug te horen in hun spel. Soms ontstaat er spontaan een gesprek, en soms valt er midden in een lied dat gespeeld word een traan. Dat is wat muziek met een mens doet.

Er is veel doorzettingsvermogen nodig om gitaar te leren spelen. Iets leren is leuk, maar het gaat niet vanzelf. Succes begint bij wilskracht. Inzet en motivatie helpen je om je doelen te bereiken. “Alles is moeilijk, voor het gemakkelijk wordt” zeg ik altijd tegen mijn leerlingen. Als je echt gitaar wilt leren spelen moet je dus volhouden en doorzetten, ook tijdens de “muzikale” dip.

Tijdens mijn lessen bied ik leerlingen de mogelijkheid om op te treden in groepjes en worden hierin begeleid door een live-band. Dit doe ik om de leerlingen een doel te geven. Bovendien is samenspelen van groot belang om de gitaarskills te vergroten, maar misschien nog wel meer om het zelfvertrouwen te vergroten. De magie die ontstaat als een leerling, na flink oefenen en een mooi optreden, het applaus in ontvangst neemt is onbeschrijfelijk. Een leerling krijgt niet alleen de mogelijkheid muzikaal maar ook persoonlijk te groeien. Het magisch moment maakt alle inspanningen, groei en plezier zichtbaar.

Ik gun iedereen dat magische moment en een moment om te stralen. Maar ik gun iedereen bovenal muziek… want muziek maakt het leven mooier.

Door: Dominique Venema